Рецепти

Бајадери (посно)
Посна верзија на познатата вкусна бајадера
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Посни бисквити(300 Грама)
Ореви(300 Грама)
Шеќер(500 Грама)
Посно црно чоколадо(200 Грама)
Посен маргарин(250 Грама)
Вода(150 Милилитри)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 30 минути
- Шеќерот ставете го во тенџере на оган со 150 мл вода. Варете го додека да се растопи со постојано мешање.
- Потоа во него ставете го маргаринот и варете додека да се растопи, па додајте ги мелените бисквити и мелените ореви. Сето тоа добро измешајте го и соединете го, тргнете од оган и поделете ја смесата на два дела.
- Во едниот дел додајте го растопеното чоколадо, добро промешајте, па расукајте во кора. Кората ставете ја во соодветен калап.
- Врз расуканата кора распоредете ја смесата без чоколадо, а одозгора бајадерата премачкајте ја со глазура од чоколадо.
- Откако глазурата ќе се стегне, бајадерата исечете ја на парчиња и послужете ја. Откако ќе се олади, може да ја ставите и во фрижидер за побрзо да се стегне.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во