Рецепти
Баклава со чоколадо (посно) Ана Ѓорова

Идеален десерт за оние што постат или за љубителите на чоколадото

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Готови кори(500 Грама)

Сечкани ореви(500 Грама)

Посно црно чоколадо(2 Пакувања)

Масло

Вода(500 Милилитри)

Шеќер(400 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Земаме една кора, ја попрскуваме со масло, ставаме ред сечкани ореви, рендаме чоколадо низ целата кора и одозгора покиваме со друга кора.
  2. Така двете кори заедно се виткаат на тенко сукало. Откако ќе се свитка целата кора, се набира и се вади од сукалото. Кората ја редиме во плех. Постапката ја повторуваме со сите кори.
  3. Баклавата ја печеме, а во меѓувреме го подготвуваме шербетот од 400 грама шеќер и 500 милилитри вода кои ги ставаме во тенџере на оган и мешаме додека да се растопи шеќерот.
  4. Откако баклавата ќе се олади, се потура со врел шербет и се превртува од двете страни за убаво да впие од шербетот. Оставете ја така неколку минути за да впие.
  5. Баклавата исечете ја на парчиња, а и може да ја декорирате одозгора со мелени ореви и со чоколаден прелив.
Јафа бомбици
Банана лепче
Овошен киноа појадок
Сиров чоколаден тарт
Кремаста паста со печурки без масло
Овесни палачинки со банана
Банана залчиња
Туна ќофтиња
Ванила бомбици
Здрава проја со тиквички
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Баклава со јаболки
Шеќерни прженки
Пилешки дроб и срца
Салата со соја и шампињони
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Смути од јапонски јаболки и круши
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Динстани јунешки ребра
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: