Рецепти
Баклава со џем од јагоди Ана Ѓорова

Едноставна баклава со готови кори и освежителен фил од мелени ореви во комбинација со џем од јагоди

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Готови кори(500 Грама)

Гриз(200 Грама)

Мелени ореви(200 Грама)

Џем од јагоди(400 Грама)

Маргарин(1 )

Шеќер(1 Килограм)

Вода(800 Милилитри)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Во еден сад се ставаат мелените ореви, гризот и џемот од јагоди. Смесата убаво се меша.
  2. Се става едната кора, се попрскува со растопен маргарин, врз неа се става другата кора, па на едниот крај се става од филот, потоа двете заедно се виткаат во ролат.
  3. Постапката се повторува со сите кори.
  4. Филуваните кори се редат во плех. Се сечат на долги ролни.
  5. Врз исечените баклави, на секоја посебно се става по малку маргарин додека целиот не се потроши.
  6. Баклавата се пече во рерна на 180 степени околу 40 минути.
  7. Шеќерот (1 кг) се става во тенџере на рингла со 800 мл вода и се меша да се растопи и да се добие шербет.
  8. Шербетот се истура, не премногу врел, врз малку оладената баклава. Се остава да впие, па се сервира.
Јафа бомбици
Банана лепче
Овошен киноа појадок
Сиров чоколаден тарт
Кремаста паста со печурки без масло
Овесни палачинки со банана
Банана залчиња
Туна ќофтиња
Ванила бомбици
Здрава проја со тиквички
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Баклава со јаболки
Шеќерни прженки
Пилешки дроб и срца
Салата со соја и шампињони
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Смути од јапонски јаболки и круши
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Динстани јунешки ребра
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: