Рецепти
Баклава со рогач и јаболки
Вкусен специјалитет на поинаков начин кој ќе го обожавате
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Турска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
10 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Готови кори(500 Грама)
Мелени ореви(300 Грама)
Сечкани ореви(100 Грама)
Рогач(мелен 200 грама )
Јаболко(4 благи )
Суво грозје(100 Грама)
Шеќер(200 Грама)
Прашок за печиво(2 Пакувања)
Цимет(1 Пакување)
Масло(250 Милилитри)
Газирана вода(500 Милилитри)
Шеќер(1 кг за шербет )
Вода(1 л за шербет )
Лимон(1 за шербет )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Јаболките се лупат и се рендаат, па се мешаат со лажица заедно со сите останати состојки (освен состојките за шербет).
- Во правоаголна тава за печење, намастена со масло, се ставаат една по една 3 кори свиткани во големина на тавата. Секоја кора се намастува со масло.
- Врз корите се нанесува фил. Истата постапка се повторува додека да се потрошат сите состојки.
- Последниот ред од баклавата треба да биде од 3 намастени кори.
- Баклавата се сече и се става да се пече во рерна на 180 степени, 45 минути.
- Од 1 кг шеќер и 1 л вода во тенџере на оган се вари шербет. Лимонот се сечка на тенки кругови и се додава во тенџерето, па се вари додека шербетот ја добие потребната густина.
- Полуизладената балкава се прелива со врелиот шербет, се чека да впие, па се сервира.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во