Рецепти
Баклава со суви смокви и со јаболки Ана Ѓорова

Баклава во поинакво издание со вкусен фил од рендани јаболки, суви смокви, суво грозје и ореви

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Готови кори(500 Грама)

Шеќер(1 Килограм)

Суви смокви(200 Грама)

Ореви(200 Грама)

Јаболко(2 )

Суво грозје(50 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 45 минути

  1. Сувите смокви и оревите се сечкаат, а јаболките се рендаат .
  2. Во тенџере на оган се става 300 г шеќер да се растопи во карамел. Потоа се додаваат ренданите јаболки и се меша за да испари водата што ќе ја пуштат јаболките.
  3. На крај се додаваат смоквите, оревите и сувото грозје. Сето тоа заедно се меша и се трга настрана да се излади.
  4. Се ставаат две кори напрскани со масло една врз друга. Во почетокот на кората се става од филот и се витка баклава во ролна. Откако ќе се потрошат сите кори, се редат во правоаголно тавче бр. 40, претходно премачкано со масло или маргарин.
  5. Пред да се стави да се пече, баклавата треба да се исече. Потоа се пече на 150-180 степени додека да зарумени.
  6. Шербетот се прави од 700 грама шеќер и вода колку да го прелие шеќерот во тенџерето. Сирупот се вари 3-4 минути, па се цеди еден лимон и со него се попарува баклавата.
Јафа бомбици
Банана лепче
Овошен киноа појадок
Сиров чоколаден тарт
Кремаста паста со печурки без масло
Овесни палачинки со банана
Банана залчиња
Туна ќофтиња
Ванила бомбици
Здрава проја со тиквички
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Баклава со јаболки
Шеќерни прженки
Пилешки дроб и срца
Салата со соја и шампињони
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Смути од јапонски јаболки и круши
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Динстани јунешки ребра
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: