Рецепти
Баклава со вишни Ана Ѓорова

Летна овошна баклава

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Готови кори(500 Грама)

Вишни(600-700 Грама)

Шеќер(4 лажици (за вишните) )

Јајце(5 )

Шеќер(400 грама (за филот) )

Масло(200 Милилитри)

Јогурт(200 Милилитри)

Прашок за печиво(1 )

Вода(600 мл (за шербет) )

Шеќер(1 кг (за шербет) )

Лимон(1 )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути

  1. Вишните измијте ги и исчистете ги од семките. Ставете ги во цедалка врз сад, наросете им 4 лажици шеќер и оставете ги да отстојат 1-2 часа да се исцедат.
  2. Во подлабок сад со жица за матење изматете ги јајцата со 400 г шеќер.
  3. Потоа додајте ги јогуртот и маслото, промешајте и додајте го печивото. Повторно добро соединете.
  4. Корите поделете ги на два еднакви дела (20 кори поделени на 2 купчиња од по 10 кори).
  5. На тавата за печење (намастена) ставете две кори, премачкајте со фил и така редите сè додека се потроши половина од корите (едно купче).
  6. Последната кора премачкајте ја со филот и врз неа наредете ги вишните.
  7. Од другата половина ставете две кори врз вишните, премачкајте ги со фил и редете ги на истиот начин 2 кори-фил, сè додека се потрошат. На крај завршете со две кори.
  8. Баклавата исечете ја на квадрати, се премачкува со филот и се става да се пече во рерна на 200°C околу 20 минути или додека да зарумени.
  9. Направете шербет од 1 кг шеќер и 600 мл вода во тенџере на оган, мешајте додека се растопи шеќерот, па додајте го лимоновиот сок и прелијте ја малку оладената баклава со врелиот шербет.
  10. Пред послужување почекајте да впие шербетот.
Баклава со јаболки
Лут зелник
Расолница
Колач со рогач
Лепчиња со лук и магдонос
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Мариниран ослиќ (посно)
Салата со компири и туна
Јагнешка чорба
Солени бомбици од сирење
Салата со урда и праз
Тава со карфиол и месо
Таан баклава
Печен ролат од свинско каре
Чорба од крап
Јагнешка чорба
Боранија со пилешко месо
Чорба од грав и чадена сланина
Крем бомбици
Гужвана баклава
Крем салата од пиперки и модри патлиџани
Зимница од везени пиперки
Јагнешко со бамји
Свечена слоевита салата
Шербет пита со јаболки
Бајадера со костени
Пита со фил од компир (посно)
Тава ориз на кочански начин
Телешка чорба

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: