Рецепти
Баклава со вишни
Летна овошна баклава
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Македонска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Готови кори(500 Грама)
Вишни(600-700 Грама)
Шеќер(4 лажици (за вишните) )
Јајце(5 )
Шеќер(400 грама (за филот) )
Масло(200 Милилитри)
Јогурт(200 Милилитри)
Прашок за печиво(1 )
Вода(600 мл (за шербет) )
Шеќер(1 кг (за шербет) )
Лимон(1 )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути
- Вишните измијте ги и исчистете ги од семките. Ставете ги во цедалка врз сад, наросете им 4 лажици шеќер и оставете ги да отстојат 1-2 часа да се исцедат.
- Во подлабок сад со жица за матење изматете ги јајцата со 400 г шеќер.
- Потоа додајте ги јогуртот и маслото, промешајте и додајте го печивото. Повторно добро соединете.
- Корите поделете ги на два еднакви дела (20 кори поделени на 2 купчиња од по 10 кори).
- На тавата за печење (намастена) ставете две кори, премачкајте со фил и така редите сè додека се потроши половина од корите (едно купче).
- Последната кора премачкајте ја со филот и врз неа наредете ги вишните.
- Од другата половина ставете две кори врз вишните, премачкајте ги со фил и редете ги на истиот начин 2 кори-фил, сè додека се потрошат. На крај завршете со две кори.
- Баклавата исечете ја на квадрати, се премачкува со филот и се става да се пече во рерна на 200°C околу 20 минути или додека да зарумени.
- Направете шербет од 1 кг шеќер и 600 мл вода во тенџере на оган, мешајте додека се растопи шеќерот, па додајте го лимоновиот сок и прелијте ја малку оладената баклава со врелиот шербет.
- Пред послужување почекајте да впие шербетот.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во