Рецепти
Бамњи со јајца и кајмак Ана Ѓорова

Традиционално јадење на Балканот

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Бамја(750 Грама)

Маргарин(75 Грама)

Кајмак(200 Грама)

Бистра зеленчукова супа(400 Милилитри)

Јајце(3 )

Кромид(1 Главица)

Лук(1 Чешне)

Јогурт(1 Чаша)

Салса(1 Супена лажица)

Свеж сок од лимон(1 Супена лажица)

Сол(2 Кафени лажици)

Бибер(1 Кафена лажица)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 45 минути

  1. На малку загреано масло во поклопен сад динстајте ги полуисечените бамњи околу 5 минути.
  2. Потоа извадете ги и исцедете ги.
  3. Во истиот сад додајте го преостанатиот маргарин и динстајте го исечканиот кромид, додајте ги бамњите и истолчениот лук и долевајте топла супа во која е растворена салсата.
  4. Варете сè додека течноста не испари и додајте сол и бибер, и на крајот помешајте го јогуртот.
  5. Во огноотпорен сад ставете ги бамњите, а одозгора наредете ги тврдоварените јајца и прелијте ги со кајмак разматен во топлата супа.
  6. Јадењето ставете го загреана рерна и малку запечете го.
Јафа бомбици
Банана лепче
Овошен киноа појадок
Сиров чоколаден тарт
Кремаста паста со печурки без масло
Овесни палачинки со банана
Банана залчиња
Туна ќофтиња
Ванила бомбици
Здрава проја со тиквички
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Баклава со јаболки
Шеќерни прженки
Пилешки дроб и срца
Салата со соја и шампињони
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Смути од јапонски јаболки и круши
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Динстани јунешки ребра
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: