Рецепти
Бамњи со ориз Ана Ѓорова

Деликатесен рецепт за ручек

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Ориз(150 Грама)

Бамја(250 Грама)

Кромид(2 Главици)

Маргарин(30 Грама)

Салса(150 Грама)

Бистра зеленчукова супа(1.5 Литар)

Шафран(1 Прстофат)

Сув магдонос(1 Кафена лажица)

Сол(1 Кафена лажица)

Бибер(1 Прстофат)

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 50 минути

  1. На загреан маргарин динстајте ги ситно исечканиот кромид и бамњите, па потоа динстајте ги во поклопен сад додавајќи супа по потреба.
  2. Кога зеленчукот ќе биде полуготов, додајте ја салсата разредена со супа.
  3. Додајте шеќер и динстајте ги бамњите додека не омекнат, а течноста сосема не испари.
  4. Во преостанатата супа варете го оризот околу 20 минути, а потоа тргнете од оган и оставетете го да омекне во топлата вода.
  5. Во посебен сад на загреано масло испржете го исцедениот ориз заедно со шафранот, а потоа сервирајте го оризот и до него и бамњите.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: