Рецепти

Бешамел сос
Бешамел сосот (франц. Béchamel) е бел, кремаст сос со основа од млеко, брашно и путер. Се употребува во многу светски кујни, а претставува одличен прелив за риба или зготвен зеленчук.
ТИП НА РЕЦЕПТ
УжинаТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
2 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Путер(50 Грама)
Брашно(50 Грама)
Млеко(1/2 Литар)
Кисела павлака(2 Децилитри)
Сирење(200 Грама)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 25 минути
- Во тава се топи путерот и се пропржува брашното многу кратко и со постојано мешање. Се додава млеко и се готви на умерена температура додека смесата не згусне.
- Се додаваат киселата павлака и ренданото сирење (употребете посуво сирење) и повторно се промешува и готви додека не се добие посакуваната густина на сосот. Може по желба да додадете и малку лукче и бибер.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во