Рецепти
Бесквасен леб
Здрав, домашен и свежо испечен леб од спелта и јачмен со семки
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПојадокТИП НА КУЈНА
Здрава хранаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно од спелта(200 Грама)
Јачменово брашно(50 Грама)
Вода(250 милилитри млака )
Масло(1 Супена лажица)
Сончоглед(1 Супена лажица)
Семки од тиква(1 Супена лажица)
Ленено семе(1 Супена лажица)
Сусам(1 Супена лажица)
Прашок за печиво(1/2 )
Сода бикарбона(1 Кафена лажица)
Сол(1 Кафена лажица)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 80 минути
- Во сад измешајте ги брашната, додајте ги семките, печивото и сода бикарбона и повторно измешајте.
- Во средина на состојките направете длабнатина и додајте ги водата и маслото.
- Мешајте неколку минути, замесете тесто и оставете го да отстои барем 1 час.
- Смесата префрлете ја во калап за печење леб, обложен со хартија за печење, и печете го на 250 степени околу 1 час.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во