Рецепти
Бомбици од ориз и месо
Крцкави, пржени оризови бомбици со фил од пилешки џигер и говедско месо
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Ориз(300 Грама)
Пилешки џигер(150 Грама)
Мелено говедско месо(50 Грама)
Путер(20 Грама)
Рендан кашкавал(30 Грама)
Јајце(2 )
Доматен сос(2 Супени лажици)
Пченкарно брашно(за валкање на бомбиците )
Масло(за пржење на бомбиците )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути
- Сварете го оризот во солена вода, исцедете го и измешајте го со малку путер и рендан кашкавал. Оставете го да се олади.
- Во меѓувреме на преостанатиот путер пропржете го меленото месо и по неколку минути додајте ги и исечканите џигери.
- Додајте една лажица бело вино и мешајте, па кога ќе испари течноста додајте го сосот од домати и зачинете со сол и бибер. Гответе ја смесата 10-тина минути.
- Од оладениот ориз земете една лажица, направете топка, сплескајте ја со дланките и направете вдлабнатина во центарот. Ставете малку од филот, затворете со уште ориз и формирајте бомбички.
- Постапката повторете ја додека да снемате состојки.
- Бомбиците извалкајте ги прво во малку изматено јајце со сол, а потоа во пченкарно брашно. Пржете ги во поголемо количество масло и послужете ги топли.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во