Рецепти
Бомбици од ориз и месо Ана Ѓорова

Крцкави, пржени оризови бомбици со фил од пилешки џигер и говедско месо

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Ориз(300 Грама)

Пилешки џигер(150 Грама)

Мелено говедско месо(50 Грама)

Путер(20 Грама)

Рендан кашкавал(30 Грама)

Јајце(2 )

Бело вино

Доматен сос(2 Супени лажици)

Пченкарно брашно(за валкање на бомбиците )

Масло(за пржење на бомбиците )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути

  1. Сварете го оризот во солена вода, исцедете го и измешајте го со малку путер и рендан кашкавал. Оставете го да се олади.
  2. Во меѓувреме на преостанатиот путер пропржете го меленото месо и по неколку минути додајте ги и исечканите џигери.
  3. Додајте една лажица бело вино и мешајте, па кога ќе испари течноста додајте го сосот од домати и зачинете со сол и бибер. Гответе ја смесата 10-тина минути.
  4. Од оладениот ориз земете една лажица, направете топка, сплескајте ја со дланките и направете вдлабнатина во центарот. Ставете малку од филот, затворете со уште ориз и формирајте бомбички.
  5. Постапката повторете ја додека да снемате состојки.
  6. Бомбиците извалкајте ги прво во малку изматено јајце со сол, а потоа во пченкарно брашно. Пржете ги во поголемо количество масло и послужете ги топли.
Кремаста паста со печурки без масло
Туна ќофтиња
Дроб во кошулица
Пилешки дроб и срца
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Француско „селско“ месо
Вкусна димена салама
Кнедли од џигер
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Посна сарма со праз и шампињони
Пилешко во павлака
Филе Велингтон
Тестенини со сос од туна
Полнета пастрмка во црно вино (посно)
Ѓевречиња од мелено месо
Зелка на грчки начин

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: