Рецепти
Бомбици од ориз и месо Ана Ѓорова

Крцкави, пржени оризови бомбици со фил од пилешки џигер и говедско месо

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Ориз(300 Грама)

Пилешки џигер(150 Грама)

Мелено говедско месо(50 Грама)

Путер(20 Грама)

Рендан кашкавал(30 Грама)

Јајце(2 )

Бело вино

Доматен сос(2 Супени лажици)

Пченкарно брашно(за валкање на бомбиците )

Масло(за пржење на бомбиците )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути

  1. Сварете го оризот во солена вода, исцедете го и измешајте го со малку путер и рендан кашкавал. Оставете го да се олади.
  2. Во меѓувреме на преостанатиот путер пропржете го меленото месо и по неколку минути додајте ги и исечканите џигери.
  3. Додајте една лажица бело вино и мешајте, па кога ќе испари течноста додајте го сосот од домати и зачинете со сол и бибер. Гответе ја смесата 10-тина минути.
  4. Од оладениот ориз земете една лажица, направете топка, сплескајте ја со дланките и направете вдлабнатина во центарот. Ставете малку од филот, затворете со уште ориз и формирајте бомбички.
  5. Постапката повторете ја додека да снемате состојки.
  6. Бомбиците извалкајте ги прво во малку изматено јајце со сол, а потоа во пченкарно брашно. Пржете ги во поголемо количество масло и послужете ги топли.
Јафа бомбици
Банана лепче
Овошен киноа појадок
Сиров чоколаден тарт
Кремаста паста со печурки без масло
Овесни палачинки со банана
Банана залчиња
Туна ќофтиња
Ванила бомбици
Здрава проја со тиквички
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Баклава со јаболки
Шеќерни прженки
Пилешки дроб и срца
Салата со соја и шампињони
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Смути од јапонски јаболки и круши
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Динстани јунешки ребра
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: