Рецепти
Бомбици од ориз и месо Ана Ѓорова

Крцкави, пржени оризови бомбици со фил од пилешки џигер и говедско месо

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Ориз(300 Грама)

Пилешки џигер(150 Грама)

Мелено говедско месо(50 Грама)

Путер(20 Грама)

Рендан кашкавал(30 Грама)

Јајце(2 )

Бело вино

Доматен сос(2 Супени лажици)

Пченкарно брашно(за валкање на бомбиците )

Масло(за пржење на бомбиците )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути

  1. Сварете го оризот во солена вода, исцедете го и измешајте го со малку путер и рендан кашкавал. Оставете го да се олади.
  2. Во меѓувреме на преостанатиот путер пропржете го меленото месо и по неколку минути додајте ги и исечканите џигери.
  3. Додајте една лажица бело вино и мешајте, па кога ќе испари течноста додајте го сосот од домати и зачинете со сол и бибер. Гответе ја смесата 10-тина минути.
  4. Од оладениот ориз земете една лажица, направете топка, сплескајте ја со дланките и направете вдлабнатина во центарот. Ставете малку од филот, затворете со уште ориз и формирајте бомбички.
  5. Постапката повторете ја додека да снемате состојки.
  6. Бомбиците извалкајте ги прво во малку изматено јајце со сол, а потоа во пченкарно брашно. Пржете ги во поголемо количество масло и послужете ги топли.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: