Рецепти
Бомбици од ориз и месо Ана Ѓорова

Крцкави, пржени оризови бомбици со фил од пилешки џигер и говедско месо

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Ориз(300 Грама)

Пилешки џигер(150 Грама)

Мелено говедско месо(50 Грама)

Путер(20 Грама)

Рендан кашкавал(30 Грама)

Јајце(2 )

Бело вино

Доматен сос(2 Супени лажици)

Пченкарно брашно(за валкање на бомбиците )

Масло(за пржење на бомбиците )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути

  1. Сварете го оризот во солена вода, исцедете го и измешајте го со малку путер и рендан кашкавал. Оставете го да се олади.
  2. Во меѓувреме на преостанатиот путер пропржете го меленото месо и по неколку минути додајте ги и исечканите џигери.
  3. Додајте една лажица бело вино и мешајте, па кога ќе испари течноста додајте го сосот од домати и зачинете со сол и бибер. Гответе ја смесата 10-тина минути.
  4. Од оладениот ориз земете една лажица, направете топка, сплескајте ја со дланките и направете вдлабнатина во центарот. Ставете малку од филот, затворете со уште ориз и формирајте бомбички.
  5. Постапката повторете ја додека да снемате состојки.
  6. Бомбиците извалкајте ги прво во малку изматено јајце со сол, а потоа во пченкарно брашно. Пржете ги во поголемо количество масло и послужете ги топли.
Пуслици со ореви
Тарт со џем од малини
Шеќерни прженки
Динстани јунешки ребра
Оревки
Цимет ѕвездички
Овошна векна
Тарт со вишни
Кнедли од крем сирење
Француско „селско“ месо
Вкусна димена салама
Кнедли од џигер
Чоколадни кроасани
Пилешко во павлака
Тестенини со сос од туна
Тробоен куглов
Зелка на грчки начин
Ролат со цимет и суво грозје
Резанки од палачинки
Руски колач со афион
Чоколаден куглоф
Посен куглов со суво овошје
Ролнички со крем
Пита со тиквички и со гриз
Мафини со нутела крем
Цимет ролнички со бадеми
Жолт куглов колач
Англиска пита со бадеми
Пита со јајца и кајмак
Свинско месо со бел сос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: