Рецепти
Босански лонец Ана Ѓорова

Босански специјалитет со богат вкус

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Говедско месо(1 Килограм)

Лук(270 Грама)

Компир(600 Грама)

Лупени домати од конзерва(30 Грама)

Целер(50 Грама)

Морков(50 Грама)

Магдонос(50 Грама)

Морска сол

Бибер

Домат(150 Грама)

Вино(0.5 Литар)

Ловоров лист(1-2 )

Црвен пипер

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 3 часа

  1. Месото исечете го на крупни коцки, компирот на четвртини, а лукот 20 грама исчистете ги чешнињата и остатокот исечете го на покрупни парчиња.
  2. Морковот и целерот исечете ги на кругови, магдоносот исечкајте го, а свежиот домат исечете го на покрупни парчиња.
  3. Исечениот зеленчук (освен доматите) измешајте го во еден сад и зачинете, па во земјен сад ставете ред зеленчук, ред месо, па повторно ред зеленчук. На површината додајте ги свежите домати и прелијте со испасираните лупени домати, виното и малку вода колку да го покрие зеленчукот.
  4. Садот цврсто заврзете го со пергамент-хартија, гответе го јадењето на рингла, а потоа ставете во рерна и гответе на умерена температура 2-3 часа. Јадењето сервирајте го во садот во кој се готвеше.
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Пилешка тава со сланина
Сусам топчиња
Динстано месо со печурки
Рибја чорба од ослич
Пилешко со лимон
Потпечена зелка со наут
Крем салата со колбаси
Триаголници со јаболки и ореви
Рум касато
Корнфлекс пита
Пилешка мусака со сос од рузмарин
Солен куглов со шунка
Колач со три слоја
Пита масленица
Брза салата од брокула
Свинско со свежи буковки
Јагнешко печено со пиво
Риба полнета со праз (посно)
Обланди со бисквити и чоколадо
Коцки со какао
Солени бомбици со маслинки
Чоколадни урми
Бела салата
Полнет крап во рерна
Коцки од гриз и праз
Пита со месо и ајвар
Погача со кулен

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: