Рецепти
Брокула и карфиол со бел сос
Лесен ручек од пилешки стек, брокула и карфиол во вкусен сос од сирење и кашкавал
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брокула(1 Главица)
Карфиол(1 Главица)
Пилешки гради(3-4 )
Маргарин(100 Грама)
Брашно(3 Супени лажици)
Сирење(150 Грама)
Кашкавал(100 Грама)
Зденка(2 )
Млеко(500 Милилитри)
Италијански зачин (мешан зачин)(1 Супена лажица)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 80 минути
- Брокулата и карфиолот се обаруваат во вода со сол и лимонов сок. Се цедат од водата, па се цепкаат на цветчиња и се редат во тава за печење подмачкана со масло.
- Стековите се сечат на тенки ленти. На едниот крај од тавата се редат цветчиња карфиол, на другата страна цветчињата брокула, а во средината се става стекот.
- За преливот, во длабок сад на оган се растопува маргарин, па во него запржуваме 3 лажици брашно. Кога убаво ќе замириса, се додава млеко и се вари со постојано мешање за да се разбијат грутките.
- Потоа, во сосот се рендаат сирење и кашкавал и се додава иситнета зденка, се трга од оган.
- Врз продуктите во тавата се наросува 1 лажица мешан зачин, па одозгора рамномерно се истура сосот.
- Врз сосот рамномерно се наросуваат и лебни ронки.
- Садот се става во рерна и се пече на 200 степени околу 1 час додека убаво зарумени.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во