Рецепти
Брускети со песто сос, моцарела и домати
Вкусни, ароматични и крцкави лепчиња како совршена идеја за лесна вечера со чаша вино и пријателите
ТИП НА РЕЦЕПТ
ВечераТИП НА КУЈНА
Италијанска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
5 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Багет(2 )
Домат(2-3 )
Песто сос(190 Грама)
Моцарела сирење(1 Пакување)
Лук во прав(1-2 Супени лажици)
Свеж босилек(10 Листови)
Рендан пармезан(1 Пакување)
Вегета(1-2 Супени лажици)
Сол(1-2 Кафени лажици)
Масло(4-5 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 30 минути
- Багетот исечете го накосо на средно дебели кришки. Наросете вегета од двете страни на лепчињата.
- Средно голема тава намастете ја со маслиново масло и ставете ја на оган, а потоа едно по едно посолените лепчиња печете ги од двете страни додека не станат крцкави.
- Доматите исечкајте ги на ситни коцки и измешајте ги со пармезанот и сол по вкус.
- Моцарелата исечкајте ја на тенки ленти.
- Еден дел од лепчињата намачкајте ги со песто сос, другиот дел со смесата од домати и со листови босилек, а на останатите лепчиња ставете моцарела, смеса од домати и малку песто сос.
- Наросете лук во прав врз сите лепчиња, попрскајте ги со маслиново масло и ставете ги да се потпечат во рерна на 200°C, околу 10-15 минути. Проверувајте ги и извадете ги од рерна откако моцарелата ќе се растопи. Послужете ги топли.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во