Рецепти
Брускети со тиквички
Лесна вечера што може да ја приготвите за пријателите со чаша вино
ТИП НА РЕЦЕПТ
ВечераТИП НА КУЈНА
Италијанска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
5 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Леб(10 Парчиња)
Тиквичка(1 мала )
Лук(1 Чешне)
Кромид(1 Главица)
Свеж босилек(4-5 Листови)
Сув босилек(1 Кафена лажица)
Масло(малку )
Сирење(100 Грама)
Кашкавал(100 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 30 минути
- Тиквичката изрендајте ја и посолете ја, па оставете ја во сад настрана врз цедалка да се исцеди и да впие од солта.
- Лукот ситно исечкајте го и истолчете го. Измешајте го со 3-4 лажици маслиново масло и 1 лажичка сув босилек.
- Во тавче ставете малку маслиново масло, кромид исечкан на многу ситно и тиквичките. Пржете додека испари течноста.
- Наредете го лебот во плех, премачкајте го со масло, па потпечете го малку во рерна на 180 степени.
- Во тиквичките додајте ги издробеното сирење и исечканиот свеж босилек.
- На секое лепче нанесете од смесата, потоа може да ставите по желба круг домат или само изрендајте го одозгора кашкавалот, па потпечете.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во