Рецепти
Брз козињак Ана Ѓорова

Слатко тесто со суво грозје за одличен десерт со кафето

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 45 минути

  1. Во млако млеко се растопува квасецот со малку шеќер. Се додава брашното, на средина се прави вдлабнатина и се додаваат јајцата, ванилата, маслото, сувото грозје и ренданата кора од лимон.
  2. Во млако млеко се става 1 лажица шафран, се остава да отстои околу 10 минути, се продецува и со тоа се замесува тестото.
  3. Тестото се остава да нарасне околу 20 минути.
  4. Од тестото може да се поделат три дела и да се сплете плетенка или може да се подели на мали топчиња и да се прават формички по желба.
  5. Козињакот се премачкува со јајце и се посипува со ванила, па се пече во загреана рерна околу 15 минути.
Јафа бомбици
Банана лепче
Овошен киноа појадок
Сиров чоколаден тарт
Кремаста паста со печурки без масло
Овесни палачинки со банана
Банана залчиња
Туна ќофтиња
Ванила бомбици
Здрава проја со тиквички
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Баклава со јаболки
Шеќерни прженки
Пилешки дроб и срца
Салата со соја и шампињони
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Смути од јапонски јаболки и круши
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Динстани јунешки ребра
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: