Рецепти
Брза проја со спанаќ
Брзо, едноставно и вкусно!
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
Македонска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Пченкарно брашно(7 Супени лажици)
Брашно(7 Супени лажици)
Јајце(4 )
Урда(200 Грама)
Масло(120 Милилитри)
Сусам(50 Грама)
Прашок за печиво(1 Пакување)
Путер(50 Грама)
Спанаќ(200 Грама)
Јогурт(200 Милилитри)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 35 минути
- Во поголем длабок сад ги кршиме јајцата и ги матиме со жица. Ги додаваме урдата, јогуртот, маслото, прашокот за пециво, двата вида брашно и мешаме со жица додека смесата не се соедини.
- Претходно исчистениот и измиен спанаќ го сечкаме, го додаваме во садот и промешуваме.
- Тркалезниот калап за печење го намрсуваме со путер (може и со масло) и во калапот ја ставаме смесата за проја.
- Во калапот нанесуваме парчиња путер (може да се испрска со масло) и наросуваме сусам. Го ставаме калапот во рерна и печеме 35 минути на 220 степени.
- Ја сечеме пројата на парчиња и неколку од нив ставаме во чинија за сервирање. По желба може да се декорира со топка кисела павлака.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во