Рецепти
Чиа пудинг со јаболко и цимет Ана Ѓорова

Богат и кремаст чиа пудинг што е одличен избор за десерт или за појадок

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Млеко од соја(или бадемово 1 чаша )

Чиа семе(1/4 Чаша)

Путер од кикирики-органски(1/4 Чаша)

Јаворов сируп(5-6 Супени лажици)

Сол(1 Прстофат)

Јаболко(2 црвени )

Вода(2 Супени лажици)

Свеж сок од лимон(1 Кафена лажица)

Цимет(1 Кафена лажица)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 20 минути

  1. Во сад измешајте ги чиа семките, млекото, путерот од кикирики, прстофат сол и 2-3 лажици по вкус јаворов сируп.
  2. Добро соединете ги состојките, ставете ја смесата во пластичен сад со капак и оставете ја во фрижидер да отстои преку ноќ.
  3. Јаболките излупете ги, исчистете ги од семките и дршките и исечете ги на коцки.
  4. Ставете ги во тенџере на оган заедно со 2 лажици вода, 2 лажици јаворов сируп, лимоновиот сок, циметот и прстофат сол.
  5. Откако смесата ќе зоврие, намалете ја на тивко температурата и гответе додека јаболките омекнат и повеќето од течноста испари, околу 10 минути. Мешајте повремено и додајте уште вода по потреба.
  6. Сервирајте го пудингот со варените јаболки и со уште цимет по вкус и уживајте.
Јафа бомбици
Банана лепче
Овошен киноа појадок
Сиров чоколаден тарт
Кремаста паста со печурки без масло
Овесни палачинки со банана
Банана залчиња
Туна ќофтиња
Ванила бомбици
Здрава проја со тиквички
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Баклава со јаболки
Шеќерни прженки
Пилешки дроб и срца
Салата со соја и шампињони
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Смути од јапонски јаболки и круши
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Динстани јунешки ребра
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: