Рецепти
Чиа пудинг со јаболко и цимет
Богат и кремаст чиа пудинг што е одличен избор за десерт или за појадок
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПојадокТИП НА КУЈНА
Здрава хранаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
2 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Млеко од соја(или бадемово 1 чаша )
Чиа семе(1/4 Чаша)
Путер од кикирики-органски(1/4 Чаша)
Јаворов сируп(5-6 Супени лажици)
Сол(1 Прстофат)
Јаболко(2 црвени )
Вода(2 Супени лажици)
Свеж сок од лимон(1 Кафена лажица)
Цимет(1 Кафена лажица)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 20 минути
- Во сад измешајте ги чиа семките, млекото, путерот од кикирики, прстофат сол и 2-3 лажици по вкус јаворов сируп.
- Добро соединете ги состојките, ставете ја смесата во пластичен сад со капак и оставете ја во фрижидер да отстои преку ноќ.
- Јаболките излупете ги, исчистете ги од семките и дршките и исечете ги на коцки.
- Ставете ги во тенџере на оган заедно со 2 лажици вода, 2 лажици јаворов сируп, лимоновиот сок, циметот и прстофат сол.
- Откако смесата ќе зоврие, намалете ја на тивко температурата и гответе додека јаболките омекнат и повеќето од течноста испари, околу 10 минути. Мешајте повремено и додајте уште вода по потреба.
- Сервирајте го пудингот со варените јаболки и со уште цимет по вкус и уживајте.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во