Рецепти
Чили тестенини со месо, грав и пченка
Тестенини за обожавателите на пикантниот вкус
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Мексиканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
2 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Јунешко мелено месо(350 Грама)
Тестенини(300 Грама)
Пченка во конзерва(100 Грама)
Грав во конзерва(200 Грама)
Лук(2 Главици)
Доматен сос(3 Децилитри)
Црвена пиперка(4 )
Чили пиперка(1 )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути
- Лукот ситно се сечка, па се динста на малку масло. Откако убаво ќе омекне, се додава меленото месо и се промешува.
- Се додаваат зачините, доматите и пиперките со малку вода. Се варат додека месото биде добро сварено.
- Потоа кај месото се додаваат и гравот и пченката и кратко се варат заедно.
- Тестенините посебно се варат според упатството на пакувањето, па се процедуваат од водата.
- Во тенџерето со месото се додаваат сварените и исцедени тестенини, па се зачинува по вкус, се додава сечкана чили пиперка, се промешува и се послужува.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во