Рецепти
Мексиканско рижото Ана Ѓорова

Вкусен, ароматичен ориз подготвен на мексикански начин со доматен сос и коријандер

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Ориз(2 Чаши)

Масло(1/2 Чаша)

Доматен сос(1 мало пакување )

Коријандер(1 Китка)

Сол(1 Кафена лажица)

Лук(1-2 Чешниња)

Вода(4 Чаши)

Коцка за супа-пилешка(1 )

Кумин

Лук во прав

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Во голема тава за пржење загрејте го маслото на умерен оган.
  2. Додајте го оризот и гответе додека добие златнокафена боја. Постојано мешајте со дрвена лажица и внимавајте да не ви се залепи на тавата.
  3. Во меѓувреме сварете ја пилешката коцка за супа со 4 чаши вода, па откако оризот убаво ќе се пропржи, додајте ја сварената супа во тавата.
  4. Промешајте убаво и потоа додајте го доматниот сос и мелените чешниња лук, па зачинете со сол, бибер, кумин и лук во прав по желба.
  5. Промешајте и покријте ја тавата со капак. Гответе го оризот околу 40 минути до 1 час.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: