Рецепти
Чкембе-чорба Ана Ристеска

Традиционална македонска чорба по стар бабин рецепт

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Шкембе(500 Грама)

Морков(2 )

Праз(1/2 Стебло)

Лук(5 Чешниња)

Зелена пиперка(1 )

Фиде(2 Парчиња)

Брашно(1 Супена лажица)

Црвен пипер(1 Супена лажица)

Сол

Вегета

Бибер

Магдонос(1 Китка)

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 70 минути

  1. Чкембето убаво се мие, се вари, а за тоа време најмалку два до три пати му се менува водата, и пак се остава да врие.
  2. Откако убаво ќе се свари чкембето се вади на страна, ситно се сечка.
  3. Во тенџерето со вода се стават да се варат ситно сечканата пиперка, сечкан на коцкички морковот, исечканиот кромид, чешнињата лук исто така сечкани на ливчиња, и сето тоа се остава убаво да се свари.
  4. Исечканите парчиња чкембе исто така се ставаат кај зеленчукот и се варат заедно.
  5. Откако чорбата ќе биде сварена, се додаваат двете топки фиде, ситно искршено.
  6. Чорбата се запржува со лесна запршка од малку масло, една лажица брашно и една лажица црвен пипер, се додава ситно исечкан магдонос, па се послужува.
Пита со блитва и со коприва
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Посни крокети со спанаќ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лут зелник
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Пача
Пинџур со суви везени пиперки
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Топчиња од зеленчук
Ролнички со соја, праз и печурки
Праз во рерна со козјо сирење
Печен карфиол со сладок компир
Похувани буковки
Ќофтиња од карфиол
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Солен куглов со шунка
Пита масленица
Куглов погача со сирење
Топчиња со блитва
Солени бомбици од сирење
Бабини кифлички

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: