Рецепти
Чкембе-чорба Ана Ристеска

Традиционална македонска чорба по стар бабин рецепт

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Шкембе(500 Грама)

Морков(2 )

Праз(1/2 Стебло)

Лук(5 Чешниња)

Зелена пиперка(1 )

Фиде(2 Парчиња)

Брашно(1 Супена лажица)

Црвен пипер(1 Супена лажица)

Сол

Вегета

Бибер

Магдонос(1 Китка)

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 70 минути

  1. Чкембето убаво се мие, се вари, а за тоа време најмалку два до три пати му се менува водата, и пак се остава да врие.
  2. Откако убаво ќе се свари чкембето се вади на страна, ситно се сечка.
  3. Во тенџерето со вода се стават да се варат ситно сечканата пиперка, сечкан на коцкички морковот, исечканиот кромид, чешнињата лук исто така сечкани на ливчиња, и сето тоа се остава убаво да се свари.
  4. Исечканите парчиња чкембе исто така се ставаат кај зеленчукот и се варат заедно.
  5. Откако чорбата ќе биде сварена, се додаваат двете топки фиде, ситно искршено.
  6. Чорбата се запржува со лесна запршка од малку масло, една лажица брашно и една лажица црвен пипер, се додава ситно исечкан магдонос, па се послужува.
Весела торта
Пуслици со ореви
Посни медени колачи
Суви колачи со лешници
Овошна векна
Колач од дуњи
Шеќерни јаболки
Лимон-колач
Руски колач со афион
Чоколаден куглоф
Туткана гибаница
Посен колач со кафе
Посен колач со мармалад од сливи
Колач со медени срца
Цимет ролнички со бадеми
Жолт куглов колач
Бисквит торта со јаболки
Пудинг колач со јаболки
Колач од моркови со крем
Чоколаден колач со јаболки и ореви
Еврејски колач
Француски штангли
Штангли со костен и чоколадо
Алегро колач
Бабин колач со јаболко
Блум штангли
Шербет пита со јаболки
Баклава со рогач и јаболки
Улутма од ореви
Лешник коцки

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: