Рецепти

Чкембе-чорба
Традиционална македонска чорба по стар бабин рецепт
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
Македонска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
10 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Шкембе(500 Грама)
Морков(2 )
Праз(1/2 Стебло)
Лук(5 Чешниња)
Зелена пиперка(1 )
Фиде(2 Парчиња)
Брашно(1 Супена лажица)
Црвен пипер(1 Супена лажица)
Магдонос(1 Китка)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 70 минути
- Чкембето убаво се мие, се вари, а за тоа време најмалку два до три пати му се менува водата, и пак се остава да врие.
- Откако убаво ќе се свари чкембето се вади на страна, ситно се сечка.
- Во тенџерето со вода се стават да се варат ситно сечканата пиперка, сечкан на коцкички морковот, исечканиот кромид, чешнињата лук исто така сечкани на ливчиња, и сето тоа се остава убаво да се свари.
- Исечканите парчиња чкембе исто така се ставаат кај зеленчукот и се варат заедно.
- Откако чорбата ќе биде сварена, се додаваат двете топки фиде, ситно искршено.
- Чорбата се запржува со лесна запршка од малку масло, една лажица брашно и една лажица црвен пипер, се додава ситно исечкан магдонос, па се послужува.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во