Рецепти
Чкембе-чорба Ана Ристеска

Традиционална македонска чорба по стар бабин рецепт

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Шкембе(500 Грама)

Морков(2 )

Праз(1/2 Стебло)

Лук(5 Чешниња)

Зелена пиперка(1 )

Фиде(2 Парчиња)

Брашно(1 Супена лажица)

Црвен пипер(1 Супена лажица)

Сол

Вегета

Бибер

Магдонос(1 Китка)

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 70 минути

  1. Чкембето убаво се мие, се вари, а за тоа време најмалку два до три пати му се менува водата, и пак се остава да врие.
  2. Откако убаво ќе се свари чкембето се вади на страна, ситно се сечка.
  3. Во тенџерето со вода се стават да се варат ситно сечканата пиперка, сечкан на коцкички морковот, исечканиот кромид, чешнињата лук исто така сечкани на ливчиња, и сето тоа се остава убаво да се свари.
  4. Исечканите парчиња чкембе исто така се ставаат кај зеленчукот и се варат заедно.
  5. Откако чорбата ќе биде сварена, се додаваат двете топки фиде, ситно искршено.
  6. Чорбата се запржува со лесна запршка од малку масло, една лажица брашно и една лажица црвен пипер, се додава ситно исечкан магдонос, па се послужува.
Пуслици со ореви
Дроб во кошулица
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Динстани јунешки ребра
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Овошна векна
Тарт со вишни
Интегрален колач од јаболки
Кростата од бадеми со мармалад
Потпечена зелка со наут
Тарт со праз
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Чоколадни кроасани
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Филе Велингтон
Ленени погачици
Печен ослиќ со брокула
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Лимон-колач
Руски колач со афион
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Пикантно свинско
Пита масленица
Куглов погача со сирење

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: