Рецепти
Чоколаден фаџ
Брз, лесен и непечен чоколаден десерт
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Американска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Црно чоколадо(200 Грама)
Млеко(200 Милилитри)
Шеќер во прав(160 Грама)
Путер(40 Грама)
Рум(1 Супена лажица)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 25 минути
- Во тенџере на оган ставете го млекото, додајте 20 г путер исечкан на парчиња, шеќерот во прав и по желба, но и не мора, малку екстракт од ванила.
- Мешајте го млекото на умерен оган, па кога ќе зоврие, намалете ја температурата на тивко и варете го 10-тина минути со непрекинато мешање. Млекото оставете го малку да се олади.
- Чоколадото искршете го и заедно со 20 г путер ставете ги во тенџере, па растопете ги на рингла на пареа со постојано мешање. Оставете ги настрана 2-3 минути откако ќе се растопат.
- Во смесата со чоколадо додајте 180 милилитри од млекото и рум по желба, па мешајте додека чоколадото се згусне.
- Смесата претурете ја во сад обвиткан со проѕирна фолија и покријте ја целосно. Оставете го колачот да се стврдне во фрижидер најмалку 1 час, па пресечете на коцки.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во