Рецепти
Чоколаден куглов Ана Ѓорова

Колач од ореви и суво грозје со чоколадна глазура

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Белка од јајце(6 )

Шеќер(6 Супени лажици)

Масло(9 Супени лажици)

Суво грозје(150 Грама)

Сечкани ореви(200 Грама)

Брашно(5 Супени лажици)

Црно чоколадо(150 Грама)

Млеко(5 Супени лажици)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

  1. Белките се матат со миксер и постепено се додава шеќерот. Откако ќе се добие цврст снег, се додаваат 6 лажици масло и се исклучува миксерот.
  2. Потоа се додава сувото грозје и 15 грама сечкани ореви, па се меша со лажица. На крај лажица по лажица се додава и брашното и убаво се промешува.
  3. Калапот за куглов се премачкува со маргарин и во него се истура смесата. Се пече 30 минути на температура од 180°C.
  4. Откако колачот ќе се испече, се вади од калапот и се остава да се излади.
  5. За глазура: се топи 150 грама чоколадо со 5 лажици млеко и 3 лажици масло, па се прелива врз оладениот колач, се декорира со останатите сечкани ореви и се сече на парчиња.
Јафа бомбици
Банана лепче
Овошен киноа појадок
Сиров чоколаден тарт
Кремаста паста со печурки без масло
Овесни палачинки со банана
Банана залчиња
Туна ќофтиња
Ванила бомбици
Здрава проја со тиквички
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Баклава со јаболки
Шеќерни прженки
Пилешки дроб и срца
Салата со соја и шампињони
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Смути од јапонски јаболки и круши
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Динстани јунешки ребра
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: