Рецепти

Чоколаден куглов
Колач од ореви и суво грозје со чоколадна глазура
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
10 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Белка од јајце(6 )
Шеќер(6 Супени лажици)
Масло(9 Супени лажици)
Суво грозје(150 Грама)
Сечкани ореви(200 Грама)
Брашно(5 Супени лажици)
Црно чоколадо(150 Грама)
Млеко(5 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути
- Белките се матат со миксер и постепено се додава шеќерот. Откако ќе се добие цврст снег, се додаваат 6 лажици масло и се исклучува миксерот.
- Потоа се додава сувото грозје и 15 грама сечкани ореви, па се меша со лажица. На крај лажица по лажица се додава и брашното и убаво се промешува.
- Калапот за куглов се премачкува со маргарин и во него се истура смесата. Се пече 30 минути на температура од 180°C.
- Откако колачот ќе се испече, се вади од калапот и се остава да се излади.
- За глазура: се топи 150 грама чоколадо со 5 лажици млеко и 3 лажици масло, па се прелива врз оладениот колач, се декорира со останатите сечкани ореви и се сече на парчиња.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во