Рецепти
Чорба „Гамбо“ Ана Ѓорова

Вкусна и богата чорба со потекло од Африка што мора да ја испробате

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Пилешко месо(750 Грама)

Путер(3 Супени лажици)

Кромид(2 Главици)

Целер(1 )

Црвена бабура(2 )

Бамја(2 Чаши)

Лук(3 Чешниња)

Колбас(450 Грама)

Чаден пилешки стек(1 чаша сечкан )

Лупени домати од конзерва(800 Грама)

Грав во конзерва(280 Грама)

Буковец

Ловоров лист

Пилешка супа(2 Чаши)

Ракчиња(450 Грама)

Ориз(2 Чаши)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Измијте го пилешкото месо и сварете го во тенџере со повеќе вода. Потоа исцедете го од водата и оставете го настрана да се олади.
  2. Во водата каде што се вареше пилешкото додајте го путероѕ, сечканите целер, кромид, бабури, бамји и лук.
  3. Исчистете го свареното пилешко месо од коските и вратете го во тенџерето. Додајте ги сечканиот колбас и пушеното пилешко месо исечено на коцки.
  4. Гответе ги околу 10 минути.
  5. Додајте ги доматите, испасираниот варен грав од конзерва и зачинете со буковец и ловоров лист.
  6. Оставете да зоврие чорбата, па додајте уште 2 чаши пилешка супа. Откако пак ќе зоврие, гответе 10-15 минути, па додајте ги чистените ракчиња.
  7. Гответе додека ракчињата станат розеви, околу 5 минути.
  8. Сварете го оризот (а може и без ориз) и послужете ја чорбата со него како гарнир или во чорбата.
Крофни
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Тартуфи со суви сливи
Бели топчиња
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Тава со брокула и прокељ
Колачиња зелени елки
Суви колачи со лешници
Торта фантазија
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Салата со макарони, сланина и зеленчук
Чај со брусница и зачини
Филе Велингтон
Потпечен карфиол
Лате со јаболко и цимет
Ѓевречиња од мелено месо
Печен ослиќ со брокула
Торта со цели печени јаболки
Печени компири со говедско месо
Кекси со лешници
Топло чоколадо со црвено вино
Највкусни крофни
Лимон-колач
Бели пралини
Пикантно свинско
Свински гулаш со наут
Кинеска салата
Мини переци
Бротчиња со мелено месо

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: