Рецепти
Чорба од филети (посно)
Вкусна рибја чорба со зеленчук
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Рибји филети(1 поголема )
Брашно(2-3 Супени лажици)
Лук(1 Главица)
Морков(1 )
Магдонос(1 Китка)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути
- Филетите се сечкаат на ситни парчиња, се посолуваат и се варат. Може да се подготви и со други видови риба пример ослиќ, скуша или харинга, но парчињата риба претходно мора убаво да се сварат и да се исчистат од коските.
- Главицата лук се сечка на ситни парчиња, морковот се ренда и магдоносот се сечка, па заедно се додаваат во тенџерето во кое се вари филетата.
- Откако рибата убаво ќе се свари, настрана се прави запршка од 2-3 лажици брашно и малку масло (во зависност од тоа колку сакате чорбата да биде густа) и се додава во тенџерето со сварената филета.
- По желба, зачинете ја чорбата со бибер и со вински оцет.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во