Рецепти
Чорба од тиквички Ана Ѓорова

Летна и вкусна чорба од тиквички во неколку едноставни чекори

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Тиквичка(2 )

Копар(1 Китка)

Путер(1 Супена лажица)

Брашно(1 Супена лажица)

Жолчка од јајце(2 )

Кисела павлака(4 Супени лажици)

Лимон(1 )

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 30 минути

  1. Излупете ги тиквичките и исчистете ги од семките, исечете ги на ситни коцки и ставете ги во тенџере со зовриена вода да се варат.
  2. Во водата каде што се варат тиквичките ставете ситно исечкан копар.
  3. Во друг сад на оган ставете 1 супена лажица путер и 1 супена лажица брашно. Пропржете го брашното многу кратко и внимавајте запршката да остане со светла боја. Додајте во водата со тиквичките и додајте сол и бибер по вкус и варете.
  4. Пред послужување, ставете 2 жолчки од јајце, 3 – 4 супени лажици кисела павлака и сок од лимон во чорбата и убаво промешајте.
Кремаста паста со печурки без масло
Туна ќофтиња
Дроб во кошулица
Пилешки дроб и срца
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Француско „селско“ месо
Вкусна димена салама
Кнедли од џигер
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Посна сарма со праз и шампињони
Пилешко во павлака
Филе Велингтон
Тестенини со сос од туна
Полнета пастрмка во црно вино (посно)
Ѓевречиња од мелено месо
Зелка на грчки начин

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: