Рецепти
Чорба со блитва и со мелено месо Ана Ѓорова

Вкусна чорба од блитва, мелено месо и ориз што е одлична за ручек. Пријатно јадење!

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Мешано мелено месо(250 Грама)

Блитва(300 Грама)

Ориз(1/4 Чаша)

Морков(2 )

Компир(2-3 )

Лимон(1 )

Млеко(1 Чаша)

Јајце(1 )

Вегета(1 Супена лажица)

Масло

Сол

Бибер

Лук во прав(1/2 Кафена лажица)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути

  1. Блитвата се вари кратко колку да омекне, па потоа се цеди и ситно се сечка.
  2. Морковите и компирите се рендаат.
  3. Во тенџере со масло на оган ги запржуваме меленото месо, па ги додаваме оризот, блитвата, морковите и компирите. Пржиме неколку минути.
  4. Потоа ги додаваме и зачините и промешуваме. Додаваме 1,5 л вода и чорбата ја вариме околу 30 минути.
  5. По 10 минути од варењето, го додаваме млекото во чорбата.
  6. Пред да ја тргнеме од оган, вадиме 1 црпалка од чорбата и ја мешаме заедно со 1 матено јајце и со исцеден сок од лимон.
  7. Оваа смеса ја додаваме во чорбата, убаво промешуваме и по неколку минути варење, чорбата е готова.
Јафа бомбици
Банана лепче
Ванила бомбици
Колачиња со банана и урми
Пилешки дроб и срца
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Вкусна димена салама
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Крем салата со колбаси
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Тестенини со сос од туна
Лепчиња со лук и магдонос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: