Рецепти
Чорба со блитва и со мелено месо Ана Ѓорова

Вкусна чорба од блитва, мелено месо и ориз што е одлична за ручек. Пријатно јадење!

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Мешано мелено месо(250 Грама)

Блитва(300 Грама)

Ориз(1/4 Чаша)

Морков(2 )

Компир(2-3 )

Лимон(1 )

Млеко(1 Чаша)

Јајце(1 )

Вегета(1 Супена лажица)

Масло

Сол

Бибер

Лук во прав(1/2 Кафена лажица)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути

  1. Блитвата се вари кратко колку да омекне, па потоа се цеди и ситно се сечка.
  2. Морковите и компирите се рендаат.
  3. Во тенџере со масло на оган ги запржуваме меленото месо, па ги додаваме оризот, блитвата, морковите и компирите. Пржиме неколку минути.
  4. Потоа ги додаваме и зачините и промешуваме. Додаваме 1,5 л вода и чорбата ја вариме околу 30 минути.
  5. По 10 минути од варењето, го додаваме млекото во чорбата.
  6. Пред да ја тргнеме од оган, вадиме 1 црпалка од чорбата и ја мешаме заедно со 1 матено јајце и со исцеден сок од лимон.
  7. Оваа смеса ја додаваме во чорбата, убаво промешуваме и по неколку минути варење, чорбата е готова.
Пуслици со ореви
Дроб во кошулица
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Динстани јунешки ребра
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Овошна векна
Тарт со вишни
Интегрален колач од јаболки
Кростата од бадеми со мармалад
Потпечена зелка со наут
Тарт со праз
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Чоколадни кроасани
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Филе Велингтон
Ленени погачици
Печен ослиќ со брокула
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Лимон-колач
Руски колач со афион
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Пикантно свинско
Пита масленица
Куглов погача со сирење

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: