Рецепти
Десерт кус-кус Ана Ристеска

Здрав вегетаријански десерт со кускус, суво овошје и црно чоколадо кој вреди да го пробате

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Кускус(200 Грама)

Свеж сок од лимон(700 Милилитри)

Суво грозје(60 Грама)

Суви сливи(60 Грама)

Вода(300 Милилитри)

Мелени бадеми(30 Грама)

Лимонска киселина(1 Прстофат)

Рендана кора од портокал(1 Кафена лажица)

Чоколадо од какао(40 Грама)

Кокосово масло(20 Грама)

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 30 минути

  1. Сокот од портокал се зоврива, се додава кускус и се остава 5 минути да набабри.
  2. Кога ќе набабри, се префрла во калап обложен со хартија за печење и се израмнува. Се остава да се стегне.
  3. Сувото грозје и сливите се варат 10 минути во 300 мл вода. Се процедуваат и се оставаат да се изладат.
  4. Изладени ги блендираме и ги промешуваме со бадемите, лимонска киселина и со кората од портокал.
  5. Смесата ја нанесуваме врз кускусот и ја израмнуваме.
  6. Чоколадото и кокосовото масло ги растопуваме, па смесата ја нанесуваме врз десертот и наросуваме со печени бадеми.
Јафа бомбици
Банана лепче
Овошен киноа појадок
Сиров чоколаден тарт
Кремаста паста со печурки без масло
Овесни палачинки со банана
Банана залчиња
Туна ќофтиња
Ванила бомбици
Здрава проја со тиквички
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Баклава со јаболки
Шеќерни прженки
Пилешки дроб и срца
Салата со соја и шампињони
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Смути од јапонски јаболки и круши
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Динстани јунешки ребра
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: