Рецепти
Домашен ликер од ореви – Ореовка
Во умерени количини, ликерот од ореви се користи како народен лек за тироидната жлезда, грло и бронхит
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПијалaкТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 20 минути
- Од оревите, 12 големи ореви се сечкаат на четири дела и се ставаат во стаклено шише, а потоа се додаваат другите 40 ореви кои не се сечат, туку целосно се додаваат.
- Оревите во шишето се поклопуваат со шеќер и се оставаат на сонце до 40 дена, со повремено мешање и протресување на шишето.
- Откако оревите ќе скапат, се додава ракијата и повторно се остава шишето на сонце. Се додава уште шеќер по вкус и се остава на сонце додека шеќерот се растопи.
- Така отстоеното шише со ракија, се цеди во друго шише и се додава мед.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во