Рецепти
Домашен ликер од ореви – Ореовка Ана Ѓорова

Во умерени количини, ликерот од ореви се користи како народен лек за тироидната жлезда, грло и бронхит

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Ореви(52 )

Ракија(1 Литар)

Шеќер(500 Грама)

Мед(1-2 Супени лажици)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 20 минути

  1. Од оревите, 12 големи ореви се сечкаат на четири дела и се ставаат во стаклено шише, а потоа се додаваат другите 40 ореви кои не се сечат, туку целосно се додаваат.
  2. Оревите во шишето се поклопуваат со шеќер и се оставаат на сонце до 40 дена, со повремено мешање и протресување на шишето.
  3. Откако оревите ќе скапат, се додава ракијата и повторно се остава шишето на сонце. Се додава уште шеќер по вкус и се остава на сонце додека шеќерот се растопи.
  4. Така отстоеното шише со ракија, се цеди во друго шише и се додава мед.
Јафа бомбици
Банана лепче
Овошен киноа појадок
Сиров чоколаден тарт
Кремаста паста со печурки без масло
Овесни палачинки со банана
Банана залчиња
Туна ќофтиња
Ванила бомбици
Здрава проја со тиквички
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Баклава со јаболки
Шеќерни прженки
Пилешки дроб и срца
Салата со соја и шампињони
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Смути од јапонски јаболки и круши
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Динстани јунешки ребра
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: