Рецепти
Домашен ликер од ореви – Ореовка Ана Ѓорова

Во умерени количини, ликерот од ореви се користи како народен лек за тироидната жлезда, грло и бронхит

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Ореви(52 )

Ракија(1 Литар)

Шеќер(500 Грама)

Мед(1-2 Супени лажици)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 20 минути

  1. Од оревите, 12 големи ореви се сечкаат на четири дела и се ставаат во стаклено шише, а потоа се додаваат другите 40 ореви кои не се сечат, туку целосно се додаваат.
  2. Оревите во шишето се поклопуваат со шеќер и се оставаат на сонце до 40 дена, со повремено мешање и протресување на шишето.
  3. Откако оревите ќе скапат, се додава ракијата и повторно се остава шишето на сонце. Се додава уште шеќер по вкус и се остава на сонце додека шеќерот се растопи.
  4. Така отстоеното шише со ракија, се цеди во друго шише и се додава мед.
Јафа бомбици
Овошен киноа појадок
Сиров чоколаден тарт
Кремаста паста со печурки без масло
Овесни палачинки со банана
Банана залчиња
Ванила бомбици
Колачиња со банана и урми
Шеќерни прженки
Салата со соја и шампињони
Шарена обланда
Смути од јапонски јаболки и круши
Ролат од локум (посно)
Бели топчиња
Експрес-пилешко со зеленчук
Сусам топчиња
Пилешки џигер во пиво
Колачиња зелени елки
Пилешко со лимон
Кнедли од крем сирење
Енергетски залчиња од тиква
Смути со киви и банани
Ролат со кокос
Салата со макарони, сланина и зеленчук
Крем салата со колбаси
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Чоколаден чиа пудинг со портокал
Топчиња од палента
Чај со јаболко

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: