Рецепти
Домашен сладолед од чоколадо и бадеми
Брз и едноставен домашен чоколаден сладолед со бадеми, суво грозје и рум
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Јогурт(1 Чаша)
Шлаг во прав(1 Пакување)
Јајце(2 )
Шеќер(3 Супени лажици)
Ванилин шеќер(1 Пакување)
Црно чоколадо(100 Грама)
Бадеми(100 Грама)
Суво грозје(50 Грама)
Рум(1-2 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 30 минути
- Јајцата и шеќерот добро изматете ги со миксер и потоа додајте го јогуртот, готовиот шлаг (1 чаша) и ванилиниот шеќер. Сè добро промешајте или изматете со миксер.
- Бадемите ставете ги во врела вода, излупете ги, исушете ги и кратко испечете ги. Неколку парчиња одвојте за декорација, а останатите сомелете ги.
- Во половина од смесата со јајцата додајте ги мелените бадеми и прелијте во кутии за сладолед, а останатите бадеми измешајте ги со ренданото чоколадо и сувото грозје кое е претходно потопено во рум.
- Сè заедно измешајте и соединете во кутиите за сладолед и ставете во замрзнувач за да смесата се замрзне. Пред послужување, декорирајте со тенки листови бадеми и малку рендано чоколадо.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во