Рецепти
Домашен сладолед од праски
Домашен вкусен и освежителен десерт
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Праска(4 )
Шеќер во прав(250 Грама)
Слатка павлака(400 Милилитри)
Павлака(300 Милилитри)
Свеж сок од лимон(2 Кафени лажици)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 30 минути
- Измиените и исчистени праски ситно сечкајте ги со нож, а потоа блендирајте ги заедно со лимоновиот сок (за да се иситнат, а не да се направат каша од праски).
- Слатката павлака ја матите, додека киселата ја мешате со шеќерот, па ги соединувате заедно и повторно матите.
- Во павлаките додајте ги праските и нежно промешајте.
- Целиот сладолед ставете го во пластична кутија, па во замрзнувач.
- По половина час извадете ја кутијата, промешајте го сладоледот и повторно вратете го во замрзнувач.
- Постапката повторете ја уште два пати.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во