Рецепти
Домашна гужвана пита
Вкусна домашна пита со фил од компир и праз за одлично предјадење или појадок со чаша јогурт
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПојадокТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(500 Грама)
Квасец(20 Грама)
Масло(100 Милилитри)
Млеко(100 Милилитри)
Јогурт(100 Милилитри)
Шеќер(1/2 кафена лажица )
Сол(1 рамна кафена лажица )
Путер(125 Грама)
Компир(2 варени )
Младо кравјо сирење(200 Грама)
Кајмак(2 Супени лажици)
Праз(2 страка белиот дел )
Газирана вода(100 Милилитри)
Јајце(1 )
Павлака(неутрална 3 лажици )
Ленено семе(или сусам за одозгора )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Во млакото млеко додајте ги шеќерот, квасецот и малку брашно. Оставете квасецот да стаса.
- Соединете ги маслото, јогуртот и солта, додајте го млекото со стасаниот квасец и замесете тесто.
- Оставете го тестото да стасува 30 минути.
- Празот исечкајте го и испржете го на малку масло, па измешајте го во сад со исечканиот варен компир.
- Од стасаното тесто развлечете поголем правоаголник, премачкајте со путер и од потесната страна свиткајте ролат.
- Ролованото тесто поделете го на 6 еднакви дела, од секој дел развлечете помал правоаголник.
- На 2/3 од секој правоаголник распоредете го филот.
- Протнете ги прстите под тестото на местото каде што се наоѓа филот и набирајте го тестото (направете фалти), а потоа прекријте со тестото без фил.
- Наредете во тава со големина 22 х 38 см или во некоја со приближна големина и оставете да стасува 20 минути.
- Потоа прелијте со изматено јајце и неутрална павлака, наросете со ленот и печете 30 минути во рерна загреана на 200 степени.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во