Рецепти
Домашна сусам алва Ана Ѓорова

Одлична ужинка за вашите гости

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Шеќер(150 Грама)

Мед(60 Милилитри)

Сол

Вода(150 Милилитри)

Сусам(140 Грама)

Путер(25 Грама)

Прашок за печиво(1/4 Кафена лажица)

Екстракт од ванила(1 Кафена лажица)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 30 минути

  1. Во тенџере на рингла се растопува медот со шеќерот, се додава водата и на умерена температура се меша додека се соединат состојките.
  2. Потоа постепено се додава сусамот и се меша околу 10 минути додека сусамот добие карамел боја.
  3. Тенџерето се трга од оган, се додаваат путерот и екстрактот од ванила.
  4. Се меша додека се растопи путерот и на крај се додава прашок за печиво.
  5. Добро се меша и се истура во плех обложен со хартија за печење. Одозгора се мачка со масло за да не се залепи.
  6. Додека е топла смесата, со нож се сечат ленти со саканата големина и се оставаат да се изладат.
Јафа бомбици
Банана лепче
Овошен киноа појадок
Сиров чоколаден тарт
Кремаста паста со печурки без масло
Овесни палачинки со банана
Банана залчиња
Туна ќофтиња
Ванила бомбици
Здрава проја со тиквички
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Баклава со јаболки
Шеќерни прженки
Пилешки дроб и срца
Салата со соја и шампињони
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Смути од јапонски јаболки и круши
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Динстани јунешки ребра
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: