Рецепти

Домашна сусам алва
Одлична ужинка за вашите гости
ТИП НА РЕЦЕПТ
УжинаТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
10 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Шеќер(150 Грама)
Мед(60 Милилитри)
Вода(150 Милилитри)
Сусам(140 Грама)
Путер(25 Грама)
Прашок за печиво(1/4 Кафена лажица)
Екстракт од ванила(1 Кафена лажица)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 30 минути
- Во тенџере на рингла се растопува медот со шеќерот, се додава водата и на умерена температура се меша додека се соединат состојките.
- Потоа постепено се додава сусамот и се меша околу 10 минути додека сусамот добие карамел боја.
- Тенџерето се трга од оган, се додаваат путерот и екстрактот од ванила.
- Се меша додека се растопи путерот и на крај се додава прашок за печиво.
- Добро се меша и се истура во плех обложен со хартија за печење. Одозгора се мачка со масло за да не се залепи.
- Додека е топла смесата, со нож се сечат ленти со саканата големина и се оставаат да се изладат.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во