Рецепти
Дроб сарма Ана Ѓорова

Традиционално јадење што е најчесто на трпезата за време на празниците

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути

  1. Парчињата убаво се чистат од мрснотијата и се ставаат да се варат со малку сол. Откако ќе се сварат џигерот, слезината и срцето се сечкаат на мали коцки.
  2. На масло се пржи кромидот, се додаваат на коцки исечканите изнутрици, се зачинуваат и се додава полусварениот ориз.
  3. Јагнешката марамица се сече на 5-6 парчиња (колку да обложат една мала длабока чинија во која ќе се виткаат).
  4. Се става парче марамица во чинијата, се полни со филот, со краевите се покрива и се превртува сармата на раката, па се реди во плех или земјена тава. Постапката се повторува со сите парчиња.
  5. Сармите се налеваат со 150 милилитри вода и се печат во рерна околу 30 минути. Се служат со таратур.
Јафа бомбици
Банана лепче
Ванила бомбици
Колачиња со банана и урми
Пилешки дроб и срца
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Вкусна димена салама
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Крем салата со колбаси
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Тестенини со сос од туна
Лепчиња со лук и магдонос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: