Рецепти
Дроб сарма
Традиционално јадење што е најчесто на трпезата за време на празниците
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Јагнешки изнутрици(1 комплет )
Млад кромид(2-3 )
Ориз(70 Грама)
Нане лисја(1 Шака)
Црвен пипер(малку )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути
- Парчињата убаво се чистат од мрснотијата и се ставаат да се варат со малку сол. Откако ќе се сварат џигерот, слезината и срцето се сечкаат на мали коцки.
- На масло се пржи кромидот, се додаваат на коцки исечканите изнутрици, се зачинуваат и се додава полусварениот ориз.
- Јагнешката марамица се сече на 5-6 парчиња (колку да обложат една мала длабока чинија во која ќе се виткаат).
- Се става парче марамица во чинијата, се полни со филот, со краевите се покрива и се превртува сармата на раката, па се реди во плех или земјена тава. Постапката се повторува со сите парчиња.
- Сармите се налеваат со 150 милилитри вода и се печат во рерна околу 30 минути. Се служат со таратур.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во