Рецепти
Дроб сарма Ана Ѓорова

Традиционално јадење што е најчесто на трпезата за време на празниците

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути

  1. Парчињата убаво се чистат од мрснотијата и се ставаат да се варат со малку сол. Откако ќе се сварат џигерот, слезината и срцето се сечкаат на мали коцки.
  2. На масло се пржи кромидот, се додаваат на коцки исечканите изнутрици, се зачинуваат и се додава полусварениот ориз.
  3. Јагнешката марамица се сече на 5-6 парчиња (колку да обложат една мала длабока чинија во која ќе се виткаат).
  4. Се става парче марамица во чинијата, се полни со филот, со краевите се покрива и се превртува сармата на раката, па се реди во плех или земјена тава. Постапката се повторува со сите парчиња.
  5. Сармите се налеваат со 150 милилитри вода и се печат во рерна околу 30 минути. Се служат со таратур.
Посни колачи со локум
Дроб во кошулица
Пилешки дроб и срца
Шарена обланда
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Пилешки џигер во пиво
Интегрален колач од јаболки
Ролат со кокос
Пита со кисела зелка
Куглов со ореви и чоколадо
Пача
Тава со свинско месо и печурки
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Благи кифлички со вино
Ленени погачици
Салата со праз и сирење
Посен колач со јаболко и банана
Сир тостерки
Кокос коцки
Штрудлички со јаболко (посно)
Колач со јаболко
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: