Рецепти
Дроб сарма Ана Ѓорова

Традиционално јадење што е најчесто на трпезата за време на празниците

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути

  1. Парчињата убаво се чистат од мрснотијата и се ставаат да се варат со малку сол. Откако ќе се сварат џигерот, слезината и срцето се сечкаат на мали коцки.
  2. На масло се пржи кромидот, се додаваат на коцки исечканите изнутрици, се зачинуваат и се додава полусварениот ориз.
  3. Јагнешката марамица се сече на 5-6 парчиња (колку да обложат една мала длабока чинија во која ќе се виткаат).
  4. Се става парче марамица во чинијата, се полни со филот, со краевите се покрива и се превртува сармата на раката, па се реди во плех или земјена тава. Постапката се повторува со сите парчиња.
  5. Сармите се налеваат со 150 милилитри вода и се печат во рерна околу 30 минути. Се служат со таратур.
Кремаста паста со печурки без масло
Туна ќофтиња
Дроб во кошулица
Пилешки дроб и срца
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Француско „селско“ месо
Вкусна димена салама
Кнедли од џигер
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Посна сарма со праз и шампињони
Пилешко во павлака
Филе Велингтон
Тестенини со сос од туна
Полнета пастрмка во црно вино (посно)
Ѓевречиња од мелено месо
Зелка на грчки начин

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: