Рецепти
Фахита со говедско месо
Рецепт за љубителите на мексиканската кујна
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Мексиканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Говедско месо(250 Грама)
Пилешко месо(250 Грама)
Зелена пиперка(2 )
Кромид(2 Главици)
Тортиљи(8-12 )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути
- Говедското и пилешкото месо исечете ги на тенки ленти. Пиперките исчистете ги од семките и дршките и исечете ги на парчиња.
- Кромидот излупете го и исечете го на тенки парчиња, па потоа со прстите полека одвојте ги на прстени.
- Во тава на оган загрејте масло и гответе ги зеленчукот и месото на силен оган околу 10 минути со привремено мешање; зачинете со сол и бибер.
- Црниот грав сварете го во посебно тенџере додека омекне, а потоа малку испасирајте го со виљушка. Измешајте го со павлаката.
- Тортиљите загрејте ги во микробранова печка или во друга тава на оган и врз нив сервирајте го прженото месо со зеленчукот, црниот грав и со салата по вкус. Може да сервирате и со гвакамоли сос.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во