Рецепти
Флија Ана Ѓорова

Популарно албанско јадење што може ќе ви одземе повеќе време и енергија, меѓутоа вреди да го испробате

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(1 Килограм)

Вода(1 Литар)

Сол(1 Кафена лажица)

Путер(или маргарин, 220 грама растопен )

Масло(200 Милилитри)

Јогурт(или кајмак, 5 супени лажици )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 2 часа

  1. Измешајте ги брашното, солта и водата убаво за да нема грутки. Смесата треба да биде густа како за палачинки, по потреба додајте уште вода.
  2. Измешајте го растопениот путер (или маргарин) со маслото и јогуртот (или 3 лажици кајмак) и оставете ја смесата 10 минути настрана. Потоа повторно измешајте. На тој начин се подготвува смесата која ќе се става помеѓу двата слоја на тестото за флија.
  3. Во округла намастена тепсија ставете слој од смесата со брашното употребувајќи кутлача. Не ја покривајте целата површина на тепсијата со смеса, туку ставете слој така што ќе оставите празнини во форма на триаголници помеѓу секоја линија.
  4. Првиот слој е подготвен и се става во рерна да се испече додека стане златнокафен-околу 3 до 5 минути.
  5. Извадете од рерна и со помош на четка премачкајте ја печената смеса со смесата од путер. Потоа повторете ја постапката: додајте слој од смесата со брашно на истиот начин – оставајќи празнини во форма на триаголници. Ставете повторно да се пече 3-5 минути.
  6. Повторувајте ја постапката додека се потрошат смесите. Последниот слој печете го малку повеќе ако сакате да има вкусна кора.
  7. Сервирајте ја готовата флија со јогурт, кисело млеко или ајран.

*Флијата е уште повкусна ако се приготви наместо во рерна, на оган со сач (вршник).

Крофни
Домашен сендвич сладолед
Здрава проја со тиквички
Тарт со џем од малини
Шеќерни прженки
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Оревки
Сусам топчиња
Лут зелник
Тарт со вишни
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Француско „селско“ месо
Кнедли од џигер
Енергетски залчиња од тиква
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Чај со брусница и зачини
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Здраво чоколадно лепче
Ленени погачици
Чоколадни брауни од тиква
Брза пита од тиква

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: