Рецепти
Француски штангли
Вкусен десерт со два вида пандишпан и кремаст фил за вистинско уживање
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
10 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Јајце(6 )
Шеќер(300 грама + 10 лажици )
Ванилин шеќер(4 Пакувања)
Млеко(850 Милилитри)
Масло(350 Милилитри)
Гриз(5 Супени лажици)
Мелени ореви(5 Супени лажици)
Какао(1 Супена лажица)
Брашно(18 Супени лажици)
Прашок за печиво(1/2 Пакување)
Лимон(1 )
Маргарин(250 Грама)
Црно чоколадо(100 Грама)
Џем од кајсии(200 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 120 минути
Кафен пандишпан
- Три јајца со миксер изматете ги со 150 г шеќер и 1 ванилин шеќер додека се растопи шеќерот.
- Потоа додајте какаото, 9 лажици брашно, мелените ореви, 200 мл масло и 200 мл млеко и мешајте со лопатка додека смесата се соедини.
- Нанесете ја смесата во тава обложена со хартија за печење и печете во рерна на 180 степени, 30 минути.
Жолт пандишпан
- Останатите 3 јајца со миксер изматете ги со 150 г шеќер и 1 ванилин шеќер додека се растопи шеќерот.
- Додајте ги прашакот за печиво, 150 мл млеко, 150 мл масло и 9 лажици брашно, па мешајте да се соедини смесата.
- Нанесете ја во тава обложена со хартија за печење и печете во рерна на 180 степени, 30 минути.
Фил
- Во тенџере на оган ставете 500 мл млеко, 10 лажици шеќер и 2 пакетчиња ванилин шеќер.
- На покрупната страна од рендето изрендајте кора од лимон и мешајте со лажица.
- Додајте го гризот и варете додека гризот ја добие потребната густина. Оставете кремот да се олади.
- Во сад за матење со миксер изматете го маргаринот додека да стане пенест.
- Матениот путер изматете го со изладениот крем со миксерот.
Финална постапка
- Кафениот пандишпан премачкајте го прво со џем, па со фил.
- Поклопете со жолтиот пандишпан и повторете ја постапката.
- Одозгора за декорација по желба може да наросите мелени ореви или да изрендате чоколадо.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во