Рецепти
Фритата
Вкусен италијански омлет со тиквички и домати за Вас и најмилите
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПојадокТИП НА КУЈНА
Италијанска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Тиквичка(1 )
Путер(1 Супена лажица)
Лук(1 Чешне)
Кромид(1 Главица)
Шери домати(2 Чаши)
Јајце(6 )
Павлака(2 Супени лажици)
Млад кромид(2 )
Свеж магдонос(1 Китка)
Рендан кашкавал(70 Грама)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 20 минути
- Исечете ги тиквичките на тенки кругови и пропржете ги во длабока тава со путер, исечкани кромид и лук 3 – 5 минути максимум колку да омекнат.
- Во сад со мешалка измешајте јајца и кисела павлака, посолете и додајте бибер по желба.
- Исечкајте млад кромид и магдонос и ставете ги во длабоката тава за пржење со тиквичките, па додајте ја смесата со јајцата. Пржете на тивок оган 5 минути, мешајќи со дрвена лажица. Додајте парчиња шери домати и кашкавал и потоа превртете ја фритатата од другата страна, покријте со капак и пржете уште неколку минути. Послужете со свежа сезонска салата.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во