Рецепти
Грав со спанаќ и штавеј (посно) Ана Ѓорова

Потпечена тава гравче на едноставен начин за вкусен ручек

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Грав(300 Грама)

Штавеј(1/2 Килограм)

Спанаќ(1/2 Килограм)

Црвен пипер(1 Супена лажица)

Вегета

Сол

Масло

Суво нане

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Гравот, покиснат од претходната вечер во вода, го ставаме да се вари.
  2. Откако ќе зоврие, се фрла првата вода, се става ладна вода во тенџерето и се вари со малку масло додека убаво не се развари.
  3. Спанаќот и штавејот се чистат, се мијат и потоа се ставаат во зовриена вода десетина минути додека омекнат.
  4. Додека тие вријат, во тепсија за печење се загрева масло и се ставаат спанаќот и штавејот да се пржат. Кога ќе се испржат убаво, се додава сварениот грав и се промешува.
  5. Во посебен сад се загрева масло, се додава една лажица црвен пипер и со нив се прелева гравот. Се додаваат зачините и се става во рерна да се запече.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: