Рецепти
Грав со спанаќ и штавеј (посно)
Потпечена тава гравче на едноставен начин за вкусен ручек
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Грав(300 Грама)
Штавеј(1/2 Килограм)
Спанаќ(1/2 Килограм)
Црвен пипер(1 Супена лажица)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Гравот, покиснат од претходната вечер во вода, го ставаме да се вари.
- Откако ќе зоврие, се фрла првата вода, се става ладна вода во тенџерето и се вари со малку масло додека убаво не се развари.
- Спанаќот и штавејот се чистат, се мијат и потоа се ставаат во зовриена вода десетина минути додека омекнат.
- Додека тие вријат, во тепсија за печење се загрева масло и се ставаат спанаќот и штавејот да се пржат. Кога ќе се испржат убаво, се додава сварениот грав и се промешува.
- Во посебен сад се загрева масло, се додава една лажица црвен пипер и со нив се прелева гравот. Се додаваат зачините и се става во рерна да се запече.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во