Рецепти
Грчка супа со ориз и пилешко Ана Ѓорова

Грчки традиционален рецепт за супа (грчки: Αυγολέμονο) што е одличен оброк и е многу лесна за јадење

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Маслиново масло(2 Супени лажици)

Кромид(1 Главица)

Пилешка супа(5 Чаши)

Ориз(1/2 Чаша)

Пилешко месо(450 Грама)

Сол

Свеж сок од лимон(3 Супени лажици)

Јајце(3 )

Свеж магдонос

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 35 минути

  1. Во тенџере загрејте го маслото и пропржете го сечканиот кромид 4-5 минути додека омекне.
  2. Во меѓувреме во друго тенџере посебно сварете го оризот во солена вода.
  3. Во тенџерето со кромидот додајте ја пилешката супа и 1 чаша вода.
  4. Откако ќе биде сварен оризот, исцедете го и додајте го во тенерето со кромидот и со супата.
  5. Пилешкото месо исечкајте го и додајте го и него во тенџерето, па варете го сето тоа додека пилешкото убаво омекне и се свари. Посолете по вкус.
  6. Во друг сад изматете ги со виљушка јајцата и лимоновиот сок. Со непрекинато матење додавајте ги јајцата во тенџерето и мешајте.
  7. Тргнете го тенџерето од оган и послужете ја супата со сечкан магдонос.
Јафа бомбици
Банана лепче
Овошен киноа појадок
Сиров чоколаден тарт
Кремаста паста со печурки без масло
Овесни палачинки со банана
Банана залчиња
Туна ќофтиња
Ванила бомбици
Здрава проја со тиквички
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Баклава со јаболки
Шеќерни прженки
Пилешки дроб и срца
Салата со соја и шампињони
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Смути од јапонски јаболки и круши
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Динстани јунешки ребра
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: