Рецепти
Грчка супа со ориз и пилешко
Грчки традиционален рецепт за супа (грчки: Αυγολέμονο) што е одличен оброк и е многу лесна за јадење
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Маслиново масло(2 Супени лажици)
Кромид(1 Главица)
Пилешка супа(5 Чаши)
Ориз(1/2 Чаша)
Пилешко месо(450 Грама)
Свеж сок од лимон(3 Супени лажици)
Јајце(3 )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 35 минути
- Во тенџере загрејте го маслото и пропржете го сечканиот кромид 4-5 минути додека омекне.
- Во меѓувреме во друго тенџере посебно сварете го оризот во солена вода.
- Во тенџерето со кромидот додајте ја пилешката супа и 1 чаша вода.
- Откако ќе биде сварен оризот, исцедете го и додајте го во тенерето со кромидот и со супата.
- Пилешкото месо исечкајте го и додајте го и него во тенџерето, па варете го сето тоа додека пилешкото убаво омекне и се свари. Посолете по вкус.
- Во друг сад изматете ги со виљушка јајцата и лимоновиот сок. Со непрекинато матење додавајте ги јајцата во тенџерето и мешајте.
- Тргнете го тенџерето од оган и послужете ја супата со сечкан магдонос.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во