Рецепти
Грчка супа со ориз и пилешко Ана Ѓорова

Грчки традиционален рецепт за супа (грчки: Αυγολέμονο) што е одличен оброк и е многу лесна за јадење

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Маслиново масло(2 Супени лажици)

Кромид(1 Главица)

Пилешка супа(5 Чаши)

Ориз(1/2 Чаша)

Пилешко месо(450 Грама)

Сол

Свеж сок од лимон(3 Супени лажици)

Јајце(3 )

Свеж магдонос

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 35 минути

  1. Во тенџере загрејте го маслото и пропржете го сечканиот кромид 4-5 минути додека омекне.
  2. Во меѓувреме во друго тенџере посебно сварете го оризот во солена вода.
  3. Во тенџерето со кромидот додајте ја пилешката супа и 1 чаша вода.
  4. Откако ќе биде сварен оризот, исцедете го и додајте го во тенерето со кромидот и со супата.
  5. Пилешкото месо исечкајте го и додајте го и него во тенџерето, па варете го сето тоа додека пилешкото убаво омекне и се свари. Посолете по вкус.
  6. Во друг сад изматете ги со виљушка јајцата и лимоновиот сок. Со непрекинато матење додавајте ги јајцата во тенџерето и мешајте.
  7. Тргнете го тенџерето од оган и послужете ја супата со сечкан магдонос.
Јафа бомбици
Банана лепче
Ванила бомбици
Колачиња со банана и урми
Пилешки дроб и срца
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Вкусна димена салама
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Крем салата со колбаси
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Тестенини со сос од туна
Лепчиња со лук и магдонос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: