Рецепти
Гриз со млеко и овошје Ана Ѓорова

Сладок десерт од гриз, млеко и кајсии

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Млеко(1/2 Литар)

Шеќер(60 Грама)

Гриз(50 Грама)

Јајце(1 )

Ванила во прав(1 )

Кајсија(250 Грама)

Шеќер(250 Грама)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 25 минути

  1. Сварете го млекото во тенџере и кога ќе почне да врие, додајте шеќер и гриз. Варете со постојано мешање додека смесата не згусне.
  2. Раздвојте ги жолчката и белката, тргнете го тенџерето од оган и додајте 1 жолчка и 1 изматена белка во тенџерето.
  3. Така добиената смеса претурете ја во влажни стаклени чаши за да се стегне.
  4. Во меѓувреме подгответе го овошјето. Во сад се ставаат парчиња кајсии, се пасираат и се додава 250 грама шеќер, филџан вода и се вари 15тина минути.
  5. На крај посипете од врелиот овошен прелив врз гризот и послужете веднаш.
Јафа бомбици
Банана лепче
Овошен киноа појадок
Сиров чоколаден тарт
Кремаста паста со печурки без масло
Овесни палачинки со банана
Банана залчиња
Туна ќофтиња
Ванила бомбици
Здрава проја со тиквички
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Баклава со јаболки
Шеќерни прженки
Пилешки дроб и срца
Салата со соја и шампињони
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Смути од јапонски јаболки и круши
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Динстани јунешки ребра
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: