Рецепти
Гризник со рибизли Ана Ристеска

Летен и освежителен десерт со црвени рибизли кој можете да го послужите со сладолед по желба

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Гриз(250 Грама)

Шеќер(250 Грама)

Јогурт(250 Милилитри)

Јајце(1 )

Црвени рибизли(200 Грама)

Брашно(2 Супени лажици)

Сода бикарбона(1 Кафена лажица)

Оцет(2 Кафени лажици)

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 55 минути

  1. Во длабок сад, јајцето сe мaти со шеќер и со сол.
  2. Во истиот сад се додаваат јогуртот, гризот и брашното, како и сода бикарбоната и оцетот. Се замесува тесто.
  3. Се додава и претходно растопениот путер, па се измесува убаво мазно тесто.
  4. Половината од тестото се става во плех и врз него се распоредуваат убаво измиените зрна рибизли, па потоа се става и вториот слој од преостанатата половина од тестото.
  5. Колачот се пече во загреана рерна, 40 минути на 200 степени.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: