Рецепти
Гризник со рибизли Ана Ристеска

Летен и освежителен десерт со црвени рибизли кој можете да го послужите со сладолед по желба

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Гриз(250 Грама)

Шеќер(250 Грама)

Јогурт(250 Милилитри)

Јајце(1 )

Црвени рибизли(200 Грама)

Брашно(2 Супени лажици)

Сода бикарбона(1 Кафена лажица)

Оцет(2 Кафени лажици)

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 55 минути

  1. Во длабок сад, јајцето сe мaти со шеќер и со сол.
  2. Во истиот сад се додаваат јогуртот, гризот и брашното, како и сода бикарбоната и оцетот. Се замесува тесто.
  3. Се додава и претходно растопениот путер, па се измесува убаво мазно тесто.
  4. Половината од тестото се става во плех и врз него се распоредуваат убаво измиените зрна рибизли, па потоа се става и вториот слој од преостанатата половина од тестото.
  5. Колачот се пече во загреана рерна, 40 минути на 200 степени.
Сиров чоколаден тарт
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Бели топчиња
Колач со круши и бадеми
Оревки
Сусам топчиња
Колачиња зелени елки
Цимет ѕвездички
Овошна векна
Тарт со вишни
Интегрален колач од јаболки
Кростата од бадеми со мармалад
Торта фантазија
Ролат со кокос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: