Рецепти
Гризник со рибизли
Летен и освежителен десерт со црвени рибизли кој можете да го послужите со сладолед по желба
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
10 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Гриз(250 Грама)
Шеќер(250 Грама)
Јогурт(250 Милилитри)
Јајце(1 )
Црвени рибизли(200 Грама)
Брашно(2 Супени лажици)
Сода бикарбона(1 Кафена лажица)
Оцет(2 Кафени лажици)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 55 минути
- Во длабок сад, јајцето сe мaти со шеќер и со сол.
- Во истиот сад се додаваат јогуртот, гризот и брашното, како и сода бикарбоната и оцетот. Се замесува тесто.
- Се додава и претходно растопениот путер, па се измесува убаво мазно тесто.
- Половината од тестото се става во плех и врз него се распоредуваат убаво измиените зрна рибизли, па потоа се става и вториот слој од преостанатата половина од тестото.
- Колачот се пече во загреана рерна, 40 минути на 200 степени.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во