Рецепти
Грозје со бадеми Ана Ѓорова

Сладок десерт за зимница од грозје и бадеми

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Бело грозје(2 Килограми)

Бадеми(200-250 Грама)

Црвен вински оцет(1/2 Литар)

Вода(1/2 Литар)

Цимет

Каранфилче(5-6 )

Шеќер(250 Грама)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 120 минути

  1. Бадемот попарете го со зовриена вода и потоа излупете го, а грозјето излупете го и сето тоа наредете го во чисти тегли.
  2. Оцетот, водата, циметот и каранфилчето сварете ги во тенџере на оган, а кога ќе се оладат, прелијте го грозјето и бадемите и оставете да отстојат 4-5 дена.
  3. Потоа исцедете го сокот од теглите и повторно ставете го на оган да се вари, изладете го и прелијте ги состојките. Повторете ја постапката трипати и последниот пат додајте го шеќерот.
Сиров чоколаден тарт
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Бели топчиња
Колач со круши и бадеми
Оревки
Сусам топчиња
Колачиња зелени елки
Цимет ѕвездички
Овошна векна
Тарт со вишни
Интегрален колач од јаболки
Кростата од бадеми со мармалад
Торта фантазија
Ролат со кокос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: