Рецепти
Грозје со бадеми Ана Ѓорова

Сладок десерт за зимница од грозје и бадеми

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Бело грозје(2 Килограми)

Бадеми(200-250 Грама)

Црвен вински оцет(1/2 Литар)

Вода(1/2 Литар)

Цимет

Каранфилче(5-6 )

Шеќер(250 Грама)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 120 минути

  1. Бадемот попарете го со зовриена вода и потоа излупете го, а грозјето излупете го и сето тоа наредете го во чисти тегли.
  2. Оцетот, водата, циметот и каранфилчето сварете ги во тенџере на оган, а кога ќе се оладат, прелијте го грозјето и бадемите и оставете да отстојат 4-5 дена.
  3. Потоа исцедете го сокот од теглите и повторно ставете го на оган да се вари, изладете го и прелијте ги состојките. Повторете ја постапката трипати и последниот пат додајте го шеќерот.
Пуслици со ореви
Дроб во кошулица
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Динстани јунешки ребра
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Овошна векна
Тарт со вишни
Интегрален колач од јаболки
Кростата од бадеми со мармалад
Потпечена зелка со наут
Тарт со праз
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Чоколадни кроасани
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Филе Велингтон
Ленени погачици
Печен ослиќ со брокула
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Лимон-колач
Руски колач со афион
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Пикантно свинско
Пита масленица
Куглов погача со сирење

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: