Рецепти
Гвакамоли сос Ана Ристеска

Освен со тортиља чипс, гвакамолито можете да го послужите и со долги парчиња краставица, пиперка, морков, мали доматчиња, печурки итн. Искористете ја фантазијата

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Авокадо(3 )

Зелен лимон(1 )

Сол(1 Кафена лажица)

Кромид(1 Главица)

Домат(1 )

Чили пиперка(1 )

Лук во прав(1 Кафена лажица)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 15 минути

  1. Пресечете ги авокадата на коцкички и ставете ги во сад.
  2. Исцедете го зелениот лимон во садот со авокадото, додајте ја солта и испасирајте ја смесата со помош на вилушка (можете да користите и блендер, но притоа внимавајте да не добиете премногу течна смеса).
  3. Откако ќе завршите со пасирањето, додајте ги во садот сите преостанати состојки освен доматот и убаво промешајте.
  4. Вака приготвената смеса можете да ја чувате во фрижидер, но не подолго од 2-3 часа.
  5. Кога ќе дојде време за послужување, отстранете ги семките и течниот дел од доматот. Исечкајте го доматот на ситни парчиња и додајте го во претходно приготвената смеса и промешајте.
  6. Послужете го гвакамоли сосот во мал длабок сад што ќе го ставите во средината на голема чинија со тортиља чипс (пченкарен чипс во форма на триаголник). За поголема разновидност, можете да додадете уште еден мал сад, овој пат со салса сос.
Бурито со мешано месо
Кесадии со туна
Шпагети во мексикански сос
Мексикански гулаш
Грав на мексикански начин
Грав со ќофтиња
Ла Палома
Мексикански сос
Пикантни колбаси на скара
Фахита со говедско месо
Бурито со јајца
Тортиљи со зеленчук
Тортиља со кинеска салата
Атоле
Колачиња со ореви и шеќер во прав
Тестенини со мексикански сос
Чипс со пикантен сос (посно)
Тортиља од компири
Мексикански колач (посно)
Мексикански мигас
Чили супа
Чили тестенини со месо, грав и пченка
Начос со мелено месо
Кесадиљи со топен кашкавал и сланина
Мексиканско рижото
Ракчиња во текила и зелен лимон
Палачинки од пченка со коријандер и млад кромид
Домашен чили сос
Мексикански омлет
Колач со карамел и млеко

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: